Rođendanski koncert i promocija monografije PDF Ispis
Utorak, 20 Prosinac 2016 12:58

Stoljetni Sokolov let na krilima limene glazbe

U palači Bigatto, sjedištu Zavičajnoga muzeja, potražili smo stare sokolske partiture, kapu sa sokolskim perom, preostale puhačke instrumente, staru dirigentsku palicu, postavili je na zamišljenu naslovnicu... i priča o stogodišnjem "Sokolu" mogla je krenuti na svoje putovanje, poručila je glavna urednica Mirjana Pavletić

Monografija 1BUZET - Glazbeni let dug čak jedanaest desetljeća obilježili su u Narodnom domu buzetski sokolaši svečanim koncertom i predstavljanjem monografije "111 godina Glazbenog društva Sokol". Brojne Buzećane dočekali su zvuci buzetske limene glazbe, konačno "Sokol" je bio prva hrvatska limena glazba u Istri, osnovana s ciljem buđenja nacionalne svijesti buzetskih Hrvata i Slovenaca.

 

- U palači Bigatto, sjedištu Zavičajnoga muzeja, potražili smo stare sokolske partiture, kapu sa sokolskim perom, preostale puhačke instrumente, staru dirigentsku palicu, postavili je na zamišljenu naslovnicu... i priča o stogodišnjem "Sokolu" mogla je krenuti na svoje putovanje. Knjiga govori o borbi za nacionalnu i kulturnu opstojnost, govori o teškim danima pod tuđinskom vlašću i o tome da je "Sokol" unatoč političkim, ekonomskim, društvenim i drugim mijenama, bio i ostao uz svoj narod, u patnji i u veselju, u ratu i u miru, na svakom slavlju i u svakoj prigodi, poručila je Mirjana Pavletić glavna urednica ovog monografskog izdanja.


Sjeme na plodnom tlu

Monografija 3"Dao Bog da današnje sjeme pane na plodno tlo." Tu je rečenicu na osnivačkoj skupštini prije 111 godina izgovorio tadašnji predsjednik privremenog Odbora Vinko Šepić. - Danas, kao i bezbroj puta dosad, svjedočimo da se ta Šepićeva invokacija ostvarila: sjeme posijano 1905. godine palo je doista na plodno tlo! GD "Sokol" djelovao je kroz čitavo burno 20. stoljeće i opstao do danas zahvaljujući brojnim generacijama glazbara, svirača, pjevača i plesača, sve volontera, entuzijasta i zaljubljenika u glazbu, istaknula je Pavletić.


Najnovija ilustrirana povjesnica, raskošna monografija velikog formata kojoj je prethodila "mala" monografija, autora Alojza Čargonje i urednika Danila Cerovca "Glazbeno društvo Buzet 1905. - 1980.", rezultat je predanog rada, nebrojenih sati istraživanja i zapisivanja podataka iz povijesti GD-a što su ih sakupili njegovi neumorni kroničari na čelu s Danilom Cerovcem.

 

Knjiga se sastoji od 25 poglavlja. Govori o vremenu kada se rađao "Sokol", stavlja ga u povijesni kontekst u doba hrvatskog narodnog preporoda u Istri. Zatim slijede poglavlja o pojedinim sekcijama. Posebnu draž monografiji daju sjećanja sadašnjih i bivših članova GD "Sokol". -Ova je knjiga spomenik ljudima koji su glazbom "gradili" Buzet, koji su bili i još su, važan i nezaobilazan čimbenik kulturnog života buzetske sredine, zaključila je Pavletić.


- Prije ravnih 111 godina u prostorijama "Hrvatske čitaonice Buzet" održana je konstituirajuća skupština, a na prijedlog gospodina Gregorca "Društvo ima da nosi ime GD "Sokol" i neka se kao uniforma za izvršavajuće članove poprimi sokolska odora uz male preinake...". Prohujalo je otada 111 ljeta, a sveto ime Sokola ponosno je nosilo i pronosilo oko šesto članova ove složne obitelji, istaknuo je jedan od suradnika na projektu Vlado Pernić.


Instrumenti ili knjiga?

Monografija 2- Bilo je dilema da li je prikladnije energiju i sredstva namijenjena monografiji uložiti u instrumente ili odore. Ipak smo se odlučili izdati monografiju i mislim da nismo pogriješili, poručio je predsjednik GD "Sokol" Sanjin Radović, a slavljeničkom Glazbenom društvu 111 rođendan čestitao je gradonačelnik Siniša Žulić.

 

Knjiga objavljena pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, opremljena je s 300-tinjak fotografija i ima 264 stranice u boji. Sadrži i sažetke na talijanskom i engleskom jeziku koje potpisuju Matija Nežić i Gabrijela Jerman. Grafički ju je oblikovao David Ivić, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku. Na rođendanskom koncertu nastupile su limena glazba pod vodstvom maestra Matjaža Klaja, mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem dirigentice Lore Pavletić i muška klapa “Pinguentum” pod vodstvom Sanjina Radovića, a sve tri sekcije završno su zajednički izvele krasnu pjesmu jednoj Krasnoj zemlji!


Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Glas Istre

 

Kalendar događaja

Vel Ož 2018 Tra
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Sokol u slikama

  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol
  • Glazbeno društvo Sokol

Anketa

Najbolji dan za probe je:
 

Prognoza vremena


Powered by Joomla!. Designed by: Joomla Template, php hosting. Valid XHTML and CSS.